Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία ή θεραπεία μέσω συζήτησης είναι ένας συστηματικός τρόπος που βοηθάει τα άτομα να αντιμετωπίσουν ή/και να ξεπεράσουν ένα μεγάλο εύρος συναισθηματικών δυσκολιών ή  ψυχικών διαταραχών (κατάθλιψη, άγχος, απώλεια, διατροφικές διαταραχές κ.ο.κ.) με στόχο το άτομο να γίνει  λειτουργικό θέτοντας υπό έλεγχο τα συμπτώματα που μπορεί να το ταλαιπωρούν και βοηθώντας το να βρει και να επεξεργαστεί τη ρίζα τους.

 

Με την ψυχοθεραπεία οι ψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν άτομα όλων των ηλικιών να ζήσουν πιο ευτυχισμένα, υγιέστερα και να έχουν μια πιο παραγωγική ζωή.

Η ψυχοθεραπεία παρέχεται στους ενδιαφερόμενους (που μπορεί να είναι είτε ανήλικοι είτε ενήλικες) πάντα απαραιτήτως από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας (ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχαναλυτή κ.λπ.) που έχει ειδικευτεί σε ένα ή περισσότερα μοντέλα, είτε σε ατομικές συνεδρίες ή και με τη συμμετοχή και άλλων ατόμων (θεραπεία οικογένειας, ζεύγους, ομαδική κ.λπ.).

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί συνδυαστικά με φαρμακευτική αγωγή ή με άλλου είδους θεραπείες (θεραπεία με ζώα, χοροθεραπεία, δραματοθεραπεία κ.ο.κ.) και μπορεί να διαρκέσει λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με τον εκάστοτε στόχο της.