Ψυχολογικό τμήμα

Πρώτη συνάντηση με την ψυχολόγο

Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να επισκεφθούν το γραφείο μας συχνά το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία αλλά και μετά από παρότρυνση κάποιου φιλικού τους προσώπου που μας έχει επίσης επισκεφθεί ή κατόπιν παραπομπής άλλου επιστήμονα, συνήθως οικογενειακού γιατρού, εκπαιδευτικού, παιδιάτρου, άλλου ψυχολόγου, λογοθεραπευτή κ.λπ.

Στην πρώτη επίσκεψη πραγματοποιείται η λήψη του ιστορικού, διαμορφώνεται το αίτημα και δίνονται οι γενικές κατευθύνσεις.

Υπάρχουν περιπτώσεις που απευθύνονται σε μας άτομα ή οικογένειες που θέλουν βοήθεια για να διαχειριστούν ένα πρόβλημα που τους απασχολεί και μια επίσκεψη -κατά την οποία τους δίνονται κάποιες οδηγίες- μπορεί να αρκεί ενώ, αν χρειαστεί, μας επισκέπτονται ξανά.

Σε περιπτώσεις που κρίνουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος, ζητάμε από τους ενδιαφερόμενους να τους ξανασυναντήσουμε.

Αν πρόκειται για παιδί ή έφηβο, η πρώτη συνάντηση γίνεται με τους γονείς ή και όλη την οικογένεια για να πάρουμε το ιστορικό. Στη συνέχεια, αν χρειαστεί, ζητάμε νέα συνάντηση με το παιδί ή τον έφηβο προκειμένου να γίνει ακριβής διερεύνηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει.

Ενδεχομένως, ανάλογα με το πρόβλημα, να χρειαστούν πρόσθετες διαγνωστικές αξιολογήσεις.

Τέλος, προγραμματίζεται μία συνάντηση κατά την οποία οι γονείς ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της ψυχολογικής αξιολόγησης και τους δίνονται ακριβείς οδηγίες αλλά και η ευκαιρία να διατυπώσουν τυχόν απορίες. Στις περιπτώσεις που χρειάζεται παρέμβαση στο παιδί/έφηβο ή στην οικογένεια, εξηγείται η διαδικασία και ορίζονται οι θεραπευτικοί στόχοι.   

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε εξαρχής μερικά πράγματα για τη συνάντησή μας

Η φάση της αξιολόγησης δίνει μία καλή ευκαιρία τόσο σε εσάς όσο και σε εμένα να διακρίνουμε κατά πόσο είμαι το κατάλληλο άτομο για να σας παράσχει τις υπηρεσίες που χρειάζεστε προκειμένου να επιτύχετε τον σκοπό που σας φέρνει εδώ. Είναι επίσης μία ευκαιρία να αξιολογήσετε πόσο άνετα αισθάνεστε με αυτή τη διαδικασία.

Αν έχετε αποφασίσει να δουλέψετε με τον εαυτό σας, καλό είναι να γνωρίζετε ότι είναι μια διαδικασία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από εσάς και τα διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας.