Διατροφή & Ψυχική υγεία

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην διατροφή και την ψυχική υγεία. Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης ως εναλλακτικής ή συμπληρωματικής  θεραπείας στις ψυχικές διαταραχές αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο.

Η πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους λόγω της αρνητικής μας διάθεσης, του άγχους ή  της χρόνιας  φαρμακευτικής αγωγής, είναι απαραίτητη καθώς είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

Οι ψυχικές διαταραχές δυστυχώς είναι ιδιαίτερα συχνές στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Σε κάποιες χώρες υπολογίζεται πως περίπου το 50% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους θα αντιμετωπίσουν κάποιας μορφής διαταραχή.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν μια διατροφή χαμηλής ποιότητας, να έχουν χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης, να έχουν ακατάστατη πρόσληψη τροφής και να κινδυνεύουν από επισιτιστική ανασφάλεια.

Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια, ειδικά παρατήρησης, έχουν δείξει πως μια διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και λιπαρά ψάρια έχει προστατευτικό χαρακτήρα στην κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές (Shafiei et al., 2019). Αντιθέτως η υψηλή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων αυξάνει το κίνδυνο για την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές.

Σπουδαίες μελέτες παρέμβασης δείχνουν πως η μεσογειακού τύπου διατροφή και γενικά μια διατροφή υψηλής ποιότητας βελτιώνει αισθητά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της ψύχωσης. Το πεδίο αυτό της διατροφής και των ψυχικών διαταραχών είναι σχετικά καινούργιο και αναμένονται πολλές εξελίξεις σε αυτό.

Η πρόληψη της συχνής αύξησης βάρους που μπορεί να οφείλεται στη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού ή στην χορήγηση φαρμάκων είναι βασικός στόχος της διατροφικής παρέμβασης. Το αυξημένο σωματικό λίπος έχει αρνητική επίπτωση στην ψυχική υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών, υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη τύπου II  και ασθενειών του αναπνευστικού.

Η έγκαιρη διατροφική παρέμβαση βοηθάει στην πρόληψη της ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών που εμφανίζονται συχνά στους ασθενείς με ψυχικές διαταραχές.

Με την συνεργασία εξειδικευμένου διατροφολόγου μπορούμε να πετύχουμε:

Συνεργασία με Διατροφολόγο

Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Η διατροφή και η ψυχολογία έχουν μια αμφίδρομη  σχέση. Η υιοθέτηση μιας διατροφής που περιέχει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέεται με επιβάρυνση της  ψυχικής και σωματικής υγείας.

Η συνεργασία του Διαιτολόγου με τον Ψυχολόγο στο πλαίσιο της ομάδας είναι απαραίτητη για την διαχείριση περιπτώσεων σοβαρής παχυσαρκίας, κατάθλιψης, άγχους, διαταραχών πρόσληψης τροφής, χρόνιων ασθενειών κλπ.  

Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι η  βελτίωση της διατροφής συντελεί καθοριστικά στην βελτίωση της ψυχικής και της σωματικής  μας υγείας.